VARDAGEN - SSN

Jag vaknar långt innan alarmet. Antingen av Nairobitrafiken som börjar vakna till liv, av skällande gatuhundar, regn som slår så hårt mot fönstret att väggen skulle kunna ramla in. Eller bara av att jag är kissnödig. Sedan ligger jag kvar under myggnätet tills alarmet ringer. Bara tänker egentligen. När jag kliver upp är det fortfarande kolsvart ute. Ibland tar jag på mina tofflor för att gå ett varv på skolgården när ingen, inte ens nattpersonalen är där.

En halvtimme senare möter jag resten av alla morgonpigga vid gaten för att gå över vägen till gymområdet. Ibland står vi i flera minuter och väntar på att få gå över. Nairobitrafiken är som värst på morgonen, då bilar, matatus, motorcyklar och cyklar trängs och tutas för att ta sig fram. Och där vid vägkanten står vi och tänker att nu springer vi, eller nej, efter nästa! Sen hälsar vi på vakterna vid gymmet, på städpersonal och receptionister.  Ibland kan vi prata länge, och ibland när det regnar ställer jag mig i deras bås och söker skydd tills det värsta är över. Sedan sätter jag in mina hörlurar med en podcast och går runt runt gymmets gräsbana. Det finaste på hela dagen. Ibland struntar vi i hörlurarna och bara går och snackar. Om livet och allt däremellan. Sedan skyndar vi tillbaka så att vi ska hinna till frukosten innan de andra hunnit ätit upp allt gott.

Så ser morgnarna ut. Resten av dagen är inte särskilt händelserik. Går till och från klassrum, lyssnar på somliga lärares genomgångar och läser bloggar istället för att lyssna på andra. Ibland går vi till Junction på en håltimme, mest för att fördriva tid och spendera pengar på Nakumatt.

Skolan tar slut och jag går tillbaka till gymmet ibland, denna gång för att lyfta vikter bland superstarka afrikaner. Och för att snacka, för man gör det här. Och inte som i Sverige, där det enda man pratar om är om en maskin är ledig eller hur många sets personer har kvar. Nej, här gör en Gör give-me-five med alla på gymmet så fort en kommer in, får höra folks livshistorier och blir hembjuden på middag till PT:s och städpersonal.

Kommer tillbaka till skolan igen. Skriver in mig på listan, lämnar ID-kortet och lämnar min väska till vakten som får kolla igenom den innan jag får gå. Sedan samlas alla för middag prick 18.00, om en vill hinna få mat vill säga. Vi sitter vid poolen, av någon anledning vid samma bord varje kväll. Diskuterar om tex huvida man kan köpa lycka för pengar och inser hur olika livsbilder vi alla har. Sedan är det läxis. Man ska plugga. Ibland går jag till D2 med min dator och låtsas skriva något superviktigt som alla andra som sitter och trycker på sina datorer, fast egentligen skriver jag med Vicki på Facebook eller söker upp youtubeklipp. Och det är egentligen det som händer. Vi fikar och dricker te kl 21 och sen somnar jag nästan alltid direkt. Också vaknar jag långt innan alarmet.

KENYA | |
#1 - - Anonym:

Så bra du skriver!

Svar: Tack!!
Ellinor Persson

Upp